Wednesday, December 28, 2016

မြန္ရိုးရာသၾကၤန္ထမင္းခ်က္နည္း

(၁) ဆန္ကို ဆန္ျပဳတ္ ျပဳတ္သလို ဆန္လံုးကြဲၿပီး နူးအိလာေအာင္ ျပဳတ္ပါ။ သႀကၤန္ထမင္းဆိုတာ လ်ာေပၚတင္ျပီး အာေခါင္ေလးနဲ႕ဖိလိုက္တာနဲ႕နုအိေနရပါမယ္။ ဆန္လံုးေတြ ႏူးအိသြားျပီဆို ထမင္းေတြကို ဇကာနဲ႕ေရစစ္ပါ။ ထမင္းကိုေစးေနတာေတြကုန္ေအာင္ ေရေအးနဲ႔ထပ္ခါထပ္ခါေလာင္းျပီး ဇကာကိုလွဳပ္ကာ ေရစစ္ေပးပါ၊ေရစစ္ျပီဆို ေရခဲေသတၲာထဲအေအးေငြ႕ေပးထားပါ။



 






(၂) ေႂကြပန္းကန္ျပားေလးတစ္ခ်ပ္ေပၚမွာ မီးစြဲေနတဲ့မီးေသြး ၃-၄ ခဲတင္ပါ။ ဖေယာင္းတိုင္ကို ဓါးပါးေလးနဲ႔ျခစ္ျပီး ဖေယာင္းဖတ္ေလးမ်ား ျခစ္ယူပါ။ ဖေယာင္းဖတ္ေလးမ်ားကိုမီးေသြးခဲေပၚအံုလိုက္ပါ။ ဖေယာင္းေငြ႕မ်ား လိွဳင္လိွဳင္ထြက္လာပါက ေျခာက္ေသြ႕ေသာအိုးတစ္လံုးကို မီးေသြးပန္းကန္ျပားေပၚမွာေမွာက္အုပ္ျပီး ဖေယာင္းေငြ႕မ်ား စုယူပါ။ လံုေလာက္တဲ့ဖေယာင္းေငြ႕ရၿပီဆို အိုးကိုလွန္ျပီးေရဆြတ္ထားတဲ့ အဝတ္ပါးနဲ႔အိုးမ်က္နွာဝကိုလံုေအာင္ခ်က္ခ်င္းအုပ္ပါ။ အဝတ္ပါးေပၚမွအိုးထဲသို ့ေသာက္ေရ ကိုေလာင္းခ်ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ထားလိုက္ပါ  ဖေယာင္းနံ႕သင္းတဲ႕ေရကိုရပါမယ္။ ဖေယာင္းေရကို ပုလင္းနဲ႕ထည့္ထားျပီး လိုသလိုေရထပ္ေရာ ပြါးသံုးလို ့ရပါတယ္။ သႀကၤန္ထမင္းရဲ႕ အဓိက အနံ႕အရသာနဲ႕ အာနိသင္ကဖေယာင္းေရပါပဲ။
(၃) ငါးေျခာက္  (အေကာင္းဆံုးက ငါးကြမ္းရွပ္ပါ)ကိုျပဳတ္ အရိုးထြင္ပါ။ ျပဳတ္ထားတဲ႕ ငါးေျခာက္ကိုပြလာေအာင္ ဆံုနဲ႔ေထာင္းပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းပါ။ ငါးေျခာက္ေထာင္းနဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းကို သမေအာင္ေရာဖြလိုက္ပါ။ အရသာပိုေကာင္းပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ငါးေျခာက္နဲ႕ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းအေရာကိုမီးေအးေအးနဲ႔ႄကြပ္လာတဲ့အထိေၾကာ္
ပါ။  ျပီးရင္အေအးခံ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ အႂကြပ္ေၾကာ္နဲ႕ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ေရာစပ္လိုက္ပါ။ အနံ႔အရသာနဲ႔ျပည့္စံုတဲ့ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ကိုရပါမယ္။

(၄) သရက္သီးစိမ္းကိုဆားအနည္းငယ္ ထည့္ထားတဲ့၊ေရထဲကိုျခစ္ခ်ပါ။ သရက္သီးကို ဒီအတိုင္းျခစ္ရင္  ေလနဲ႔ထိျပီး အေစးကအေရာင္ေျပာင္းပါတယ္။ မလွပါဘူး။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး - ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း-  
နွမ္းနက္စိမ္းစားငါးပိ(မွ်င္ငါးပိ)ကို ဆီပူေလးနဲ႕လိွမ့္ထား။
 ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္- ပဲမွဳန္႔့အက်က္အနည္းငယ္
ဆားအနည္းငယ္-
ဟင္းခတ္မွဳန္ ့အနည္းငယ္
သရက္သီးစိမ္းျခစ္ထားတာကို
ေရစင္ေအာင္ညွစ္ျပီးအထက္ပါ အဆာပလာမ်ားနဲ႕ေရာနယ္ျပီးသုတ္ပါ။
အလြန္ေမႊးႀကိဳင္အရသာရွိလွေသာ သရက္သီးစိမ္းသုတ္ကိုရပါမယ္။

(၅) သရက္သီးစိမ္းကိုျခစ္ပါ။ ( အထက္ကေျပာထားသလို)
ငါးေျခာက္ျပဳတ္ျပီးပြလာေအာင္ေထာင္းပါ။
(အထက္ကအတိုင္း)  ငါးေျခာက္ေထာင္းနဲ႔ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းေရာဖြထားပါ။
ၾကက္သြန္နီအခြံခြါ၄စိပ္စိပ္ထားပါ။ (ကိုယ္ထည့္ခ်င္သေလာက္ေပါ့)
ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ နံႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္
ဆီပူလာရင္ၾကက္သြန္နီတစ္လံုးေလာက္ပါးပါးလွီးထားတာကိုထည့္။ စိမ္းစားငါးပိအနည္းငယ္ထည့္ ဆီသတ္ပါ။
စိမ္းစားငါးပိကိုေရနဲ႔ေဖ်ာ္မထည့္ပါနဲ႔၊ အနံ႕ပ်က္ပါတယ္။
ဆီသတ္ထည့္တာအနံ႔အရသာပိုေကာင္းပါတယ္။
ဆီသတ္ျပီးတာနဲ႕သရက္သီးျခစ္ထားတာကို ေရစင္ေအာင္ညွစ္ျပီးထည့္ပါ။ ဆီနဲ႕ခဏလွိမ့္ေၾကာ္ပါ။
ျပီးရင္ေရစပ္စပ္ေလးထည့္ျပီးဆက္ေၾကာ္ပါ၊ ေရမ်ားမ်ားမထည့္ပါနဲ႔။ အေၾကာ္ပ်က္စီးသြားပါမယ္။
ေရခန္းလာတာ ၃ ပံု ၁ပံုျဖစ္ျပီဆို ငါးေျခာက္ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းအေရာကိုထည့္ပါ၊ဆက္ေၾကာ္ပါ။
ေရခန္းတာကုန္ခါနီးမွာ ၾကက္သြန္နီ ၄ စိပ္ခြဲထားတာေတြထည့္
မီးေလ်ာ့ ဆက္ေၾကာ္ပါ။
ဆီျပန္လာျပီးၾကက္သြန္နီအစိပ္ေလးေတြ က်က္လာျပီဆိုအေရာင္ေလးၾကည္လင္လာပါမယ္။ တအားႏြမ္းေအာင္မေၾကာ္ပါနဲ႕
အရသာေပါ့သြားပါမယ္။
ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ဆား- ဟင္းခတ္မွဳန္႔ ့လိုသလိုထည့္ပါ။
ၾကက္သားမွဳန့္မသံုးပါနဲ႔၊အရသာပ်က္ပါမယ္။
ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႕အေနအထားေရာက္ျပီဆို
ဖိုေပၚကခ် ႏွမ္းနက္ေလးျဖဴးး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။
အရသာရွိျပီးသိပ္ေမႊးတဲ႕ သရက္သီးစိမ္းငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ပါ။ (ကြ်န္မတို ့မြန္လူမ်ိဳးေတြကေတာ့
သႀကၤန္ေၾကာ္လို ့ေခၚပါတယ္)

(၆) ငရုပ္သီးေျခာက္ကိုအေတာင့္လိုက္အ တိုင္းႁကြပ္ေအာင္ေၾကာ္၊အေအးခံပါ။
(၇) ေရခဲေသတၲာထဲအေအးေငြ႕ေပးထား တဲ့ ထမင္းျပဳတ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ ဖေယာင္းသင္းရည္ ထမင္းျမဳပ္ရံုထည့္။ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္သရက္သီးစိမ္း သုတ္သႀကၤန္ေၾကာ္ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ တို့နဲ႔တြဲဖက္စားသံုးပါကအနံ႕အရသာ နွင့္ျပည့္စံုေသာ အပူဒဏ္ခံနိုင္တဲ့ မြန္တို ့ရိုးရာ သႀကၤန္ထမင္းကို
အၿမဲသတိတရ ျဖစ္ေနၾကမွာပါ။
(ထမင္းစားျပီးပါက ပန္းကန္ထဲမွာက်န္ေနေသာ ေရကို
ေသာက္ပါရွင္ အလြန္ကိုပဲရင္ထဲေအးေစပါတယ္)
==================================
ကြ်န္မ ေမာ္လျမိဳင္သူစစ္စစ္ အိမ္မွာခ်က္တဲ႕ေရွးနည္းအတိုင္း
ေရးထားေပးပါသည္ **
Credit ~ေမာ္လၿမိဳင္သူ She She
https://www.facebook.com/kyaw.soe.54738/posts/769590893184295

No comments:

Post a Comment