Hot pot ျပဳလုုပ္နည္း
Hot pot ကိုု အိမ္မွာလုုပ္စားေပမယ့္ ပုုံေကာင္းေကာင္းမရိုုက္ျဖစ္တာမ်ားတယ္။ ဗိုုက္ကဆာတာနဲ ့စားပစ္လိုုက္တာမ်ားေနေတာ့ ဖုုန္းနဲ ့ပုုံေတြပဲရွိေတာ့တယ္။ အိမ္က သားသားက Hot pot ကိုု အ၇မ္းျကိုုက္ပဲ။ ကေလးဆုုိေတာ့ ေလွ်ာက္ထည့္ေလွ်ာက္လုုပ္၇လိုု ့ေနမွာေပါ့။ Hot Pot ကိုုေ၇းေပးမယ္ဆိုုေတာ့ ပါ၀င္တဲ့ ၂မ်ိဳးကိုု ျမန္မာလိုု ဘယ္လိုုေခၚမွန္းကိုုမသိလိုု ့မေ၇းျဖစ္ဘူး။ အခုုေတာ့ အဂ္လိပ္လိုုနဲ ့ပုုံပဲတင္ေပးလိုုက္တယ္။ (ပုုံကgoogle ကရွာထားတာပါ။)
တရုုတ္ဟင္းခတ္အေမြွးအျကိုုက္ေ၇ာင္းတဲ ့ဆိုုင္ေတြမွာ ေမးရင္ ရွိပါတယ္။ ဗမာလိုုနဲ ့တရုုတ္လိုု ဘယ္လိုုေခၚလဲဆိုုတာ သိတဲ့သူမ်ားလဲ ေျပာျပျကေနာ္။ ေနာက္ဆုုံးပုုံမွာပါတဲ့ ၂ ခုုပါ။ တခုုကေတာ့ တရုုတ္ဇီးသီးေျခာက္လုုိ ့သူမ်ားေတြကေျပာပါတယ္။ ဟုုတ္မဟုုတ္ေတာ့မသိဘူး။ အဲ့ဒီ ၂ ခုုပါမွ ပိုုေမြွးတာမိုု ့ထည့္ေစခ်င္ပါတယ္။ အိစံတိုု ့အိမ္မွာတခါတေလ အခ်ိန္မရွိရင္ ready made ထုုတ္နဲ ့လဲ လုုပ္စားတာမိုု ့အဲ့အထုုပ္ေလးပါပုုံထဲထည့္ေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။
Hot Pot(အခ်ိဳ) ဟင္းရည္အတြက္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္ရိုုး နွင့္ ၀က္ရိုုး - ၅၀ သား (၀က္သားမစားတဲ့သူကေတာ့ ျကက္ရိုုးတမ်ိဳးနဲ ့ပဲခ်က္ရင္လဲ၇ပါတယ္။)
၂။ ဂ်င္း လက္တဆစ္
၃။ အာလူး ထူထူအျပားလိုုက္လွိးထားေသာ အခ်ပ္- ၁ ခ်ပ္ (မထည့္လဲရ)
၄။ ဆား
၅။ ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့အျဖဴ - အနည္းငယ္ (အျဖဴမရွိလွ်င္ မထည့္ပါနဲ့။ ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့အမည္းကိုုမသုုံးပါနဲ ့)
၆။ နွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ဟင္းခ်က္ ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၈။ ပုုံထဲမွာ ပါတဲ့ အသီး တရုုတ္ ဇီးသီးေျခာက္ (red dates)(ဟုုန္ေျကာင္) - ၂ ခုု
၉။ ပုုံထဲမွာပါတဲ့ အနီေ၇ာင္ အသီးေျခာက္ေသးေသးေလး (goji berry or wolfberry) (က်ိေက်)- ၁၀ ခုု
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ရိုုးနွင့္ ၀က္ရိုုးမ်ားကိုု သန္ ့စင္ျပီး အိုုးတခုုထဲ ထည့္ ေ၇ကိုု အ၇ိုုးမ်ားျမဳပ္ရံုုထည့္ျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ပြက္လာျပီး အ၇ိုုးမ်ားျဖဴသြားလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး ေရေတြသြန္ပစ္လိုုက္ပါ။ (ထိုုအ၇ည္ထဲတြင္ အညီွအနံ ့မ်ားပါသြားပါလိမ့္မည္။) ျပီးလွ်င္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု ေ၇ျဖင့္ ေသခ်ာျပန္ေဆးပါ။ အိုုးကိုုလဲျပန္ေဆးပါ။
၂။ ထိုု ့ေနာက္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု အိုုးထဲထည့္၊ ဂ်င္း ကိုု ပါးပါးလွိီးထည့္ျပီး တည္ပါ။ အာလူးသီးဖတ္ ကိုုလဲထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ၂ နာရီခန္ ့တည္ထားပါ။ (ေရကိုုလိုုအပ္သလိုု ျဖည့္ျဖည့္ေပးပါ။ )
၃။ Hot pot ဟင္းရည္လုုပ္ရန္ အတြက္ အသားျပဳတ္ရည္ကို ၇ျပီဆိုုလွ်င္ အရည္ခ်ည္းပဲကိုု hot pot လုုပ္မည့္ အိုုးထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ငရုုတ္ေကာင္း၊ နွမ္းဆီေမြွး၊ ဟင္းခ်က္ဆန္၀္ိုုင္၊ ပုုံထဲမွာပါေသာ အသီးအေျခာက္ ၂ ခုုတိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။
၄။ ဟင္းရည္ ပြက္လာလွ်င္ ျကိုုက္နွစ္သက္ေသာ အသား ၊အ၇ြက္၊ ေခါက္ဆြဲမ်ားကိုု ထည့္ျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါပီ။
----------------------------
Hot pot (အစပ္) ဟင္းရည္အတြက္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္ရိုုး နွင့္ ၀က္ရိုုး - ၅၀ သား (၀က္သားမစားတဲ့သူကေတာ့ ျကက္ရိုုးတမ်ိဳးနဲ ့ပဲခ်က္ရင္လဲ၇ပါတယ္။)
၂။ ဂ်င္း လက္တဆစ္
၃။ အာလူး ထူထူအျပားလိုုက္လွိးထားေသာ အခ်ပ္- ၁ ခ်ပ္ (မထည့္လဲရ)
၅။ ပဲငပိအစပ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၆။ ငရုုတ္သီးေျခာက္ အနီေတာင့္ -၁၀ ေတာင့္
၇။ ပဲငပိ အခ်ိဳ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၉ ။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၄ မြွာ
၁၀။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ဟင္းခ်က္ ဆန္ ၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၁၂။ တရုုတ္ဖာလာေစ့ (အမည္းေ၇ာင္) - ၁ ခုု
၁၃။ နာနတ္ပြင့္ - ၃ ခုု
၁၄။ ဟြာေက်ာင္း (sichuan peppercorn) -ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၅။ သစ္ျကပိုုးေခါက္ - ၁ ခုု
၁၆။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ရိုုးနွင့္ ၀က္ရိုုးမ်ားကိုု သန္ ့စင္ျပီး အိုုးတခုုထဲ ထည့္ ေ၇ကိုု အ၇ိုုးမ်ားျမဳပ္ရံုုထည့္ျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ပြက္လာျပီး အ၇ိုုးမ်ားျဖဴသြားလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး ေရေတြသြန္ပစ္လိုုက္ပါ။ (ထိုုအ၇ည္ထဲတြင္ အညီွအနံ ့မ်ားပါသြားပါလိမ့္မည္။) ျပီးလွ်င္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု ေ၇ျဖင့္ ေသခ်ာျပန္ေဆးပါ။ အိုုးကိုုလဲျပန္ေဆးပါ။
၂။ ထိုု ့ေနာက္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု အိုုးထဲထည့္၊ ဂ်င္း ကိုု ပါးပါးလွိီးထည့္ျပီး တည္ပါ။ အာလူးသီးဖတ္ ကိုုလဲထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ၂ နာရီခန္ ့တည္ထားပါ။ (ေရကိုုလိုုအပ္သလိုု ျဖည့္ျဖည့္ေပးပါ။ )
၃။ အစပ္အနွစ္ျပဳလုုပ္ရန္အတြက္
- ငရုုတ္သီးေျခာက္ အနီေတာင့္ ၅ ေတာင့္ကိုုေ၇စိမ္ထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ေရစိမ္ထားေသာ ငရုုတ္သီးေျခာက္အနီေတာင့္၊ပဲငပိအစပ္၊ ပဲငပိအခ်ိဳ တိုု ့ကိုု ေထာင္းပါ (သိုု ့) ျကိတ္စက္ထဲထည့္ျကိတ္ပါ။
- အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု အပူေပးျပီး ေထာင္းထား(ျကိတ္ထား)ေသာ အ၇ာမ်ားကိုု ထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ၅ မိနစ္ခန္ ့ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဟင္းခ်က္၀ိုုင္၊ နာနတ္ပြင့္၊တရုုတ္ဖာလာေစ့၊ ဟြာေက်ာင္း၊သစ္ျကပိုုးေခါက္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး အႏွစ္ပစ္ပစ္ေလးျဖစ္လာသည္အထိ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ထားပါ။
၄။ အရိုုးျပဳတ္ဟင္းရည္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဆိုုတဇြန္းခပ္ျပီး ငရုုတ္သီး အစပ္အနွစ္နွင့္ေ၇ာေပးပါ။ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အရည္ခ်ည္းပဲရေအာင္ ဇကာခံျပီး စစ္ပါ။ အနွစ္အ၇ည္မ်ားရပါျပီ။
၅။ hot pot (အစပ္) ဟင္းရည္လုုပ္ရန္အတြက္ အရိုုးျပဳတ္ဟင္းရည္ထဲကိုု အစပ္အနွစ္ရည္မ်ားထည့္ပါ။ က်န္ရွိေသာ ငရုုတ္သီးေျခာက္ ၅ ေတာင့္ကိုုလဲထည့္ပါ။ ပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အသား၊ အရြက္နွင့္ ေခါက္ဆြဲမ်ားကိုု ထည့္ရ်္သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
-----------------------
အစပ္ဟင္းရည္အနွစ္ အတြက္အလြယ္လုုပ္နည္းမွာ
ပုုံမွာျပထားတဲ့ တရုုတ္မပုုံ ငရုုတ္သီးပုုလင္းထဲမွ င၇ုုတ္သီးအနွစ္နွင့္ ပဲငပိအစပ္ အႏွစ္တိုု ့ကိုုဆီသတ္၊ ဟင္းခ်က္၀ိုုင္ထည့္ျပီး ျပဳလုုပ္နိုုင္ပါတယ္။
credit: https://www.facebook.com/eisanhomemade/photos/pcb.1010160782386968/1010141239055589/?type=3&theater
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္ရိုုး နွင့္ ၀က္ရိုုး - ၅၀ သား (၀က္သားမစားတဲ့သူကေတာ့ ျကက္ရိုုးတမ်ိဳးနဲ ့ပဲခ်က္ရင္လဲ၇ပါတယ္။)
၂။ ဂ်င္း လက္တဆစ္
၃။ အာလူး ထူထူအျပားလိုုက္လွိးထားေသာ အခ်ပ္- ၁ ခ်ပ္ (မထည့္လဲရ)
၄။ ဆား
၅။ ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့အျဖဴ - အနည္းငယ္ (အျဖဴမရွိလွ်င္ မထည့္ပါနဲ့။ ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့အမည္းကိုုမသုုံးပါနဲ ့)
၆။ နွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ဟင္းခ်က္ ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၈။ ပုုံထဲမွာ ပါတဲ့ အသီး တရုုတ္ ဇီးသီးေျခာက္ (red dates)(ဟုုန္ေျကာင္) - ၂ ခုု
၉။ ပုုံထဲမွာပါတဲ့ အနီေ၇ာင္ အသီးေျခာက္ေသးေသးေလး (goji berry or wolfberry) (က်ိေက်)- ၁၀ ခုု
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ရိုုးနွင့္ ၀က္ရိုုးမ်ားကိုု သန္ ့စင္ျပီး အိုုးတခုုထဲ ထည့္ ေ၇ကိုု အ၇ိုုးမ်ားျမဳပ္ရံုုထည့္ျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ပြက္လာျပီး အ၇ိုုးမ်ားျဖဴသြားလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး ေရေတြသြန္ပစ္လိုုက္ပါ။ (ထိုုအ၇ည္ထဲတြင္ အညီွအနံ ့မ်ားပါသြားပါလိမ့္မည္။) ျပီးလွ်င္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု ေ၇ျဖင့္ ေသခ်ာျပန္ေဆးပါ။ အိုုးကိုုလဲျပန္ေဆးပါ။
၂။ ထိုု ့ေနာက္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု အိုုးထဲထည့္၊ ဂ်င္း ကိုု ပါးပါးလွိီးထည့္ျပီး တည္ပါ။ အာလူးသီးဖတ္ ကိုုလဲထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ၂ နာရီခန္ ့တည္ထားပါ။ (ေရကိုုလိုုအပ္သလိုု ျဖည့္ျဖည့္ေပးပါ။ )
၃။ Hot pot ဟင္းရည္လုုပ္ရန္ အတြက္ အသားျပဳတ္ရည္ကို ၇ျပီဆိုုလွ်င္ အရည္ခ်ည္းပဲကိုု hot pot လုုပ္မည့္ အိုုးထဲထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ငရုုတ္ေကာင္း၊ နွမ္းဆီေမြွး၊ ဟင္းခ်က္ဆန္၀္ိုုင္၊ ပုုံထဲမွာပါေသာ အသီးအေျခာက္ ၂ ခုုတိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။
၄။ ဟင္းရည္ ပြက္လာလွ်င္ ျကိုုက္နွစ္သက္ေသာ အသား ၊အ၇ြက္၊ ေခါက္ဆြဲမ်ားကိုု ထည့္ျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါပီ။
----------------------------
Hot pot (အစပ္) ဟင္းရည္အတြက္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္ရိုုး နွင့္ ၀က္ရိုုး - ၅၀ သား (၀က္သားမစားတဲ့သူကေတာ့ ျကက္ရိုုးတမ်ိဳးနဲ ့ပဲခ်က္ရင္လဲ၇ပါတယ္။)
၂။ ဂ်င္း လက္တဆစ္
၃။ အာလူး ထူထူအျပားလိုုက္လွိးထားေသာ အခ်ပ္- ၁ ခ်ပ္ (မထည့္လဲရ)
၅။ ပဲငပိအစပ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၆။ ငရုုတ္သီးေျခာက္ အနီေတာင့္ -၁၀ ေတာင့္
၇။ ပဲငပိ အခ်ိဳ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၉ ။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၄ မြွာ
၁၀။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ဟင္းခ်က္ ဆန္ ၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၁၂။ တရုုတ္ဖာလာေစ့ (အမည္းေ၇ာင္) - ၁ ခုု
၁၃။ နာနတ္ပြင့္ - ၃ ခုု
၁၄။ ဟြာေက်ာင္း (sichuan peppercorn) -ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၅။ သစ္ျကပိုုးေခါက္ - ၁ ခုု
၁၆။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ရိုုးနွင့္ ၀က္ရိုုးမ်ားကိုု သန္ ့စင္ျပီး အိုုးတခုုထဲ ထည့္ ေ၇ကိုု အ၇ိုုးမ်ားျမဳပ္ရံုုထည့္ျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ပြက္လာျပီး အ၇ိုုးမ်ားျဖဴသြားလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး ေရေတြသြန္ပစ္လိုုက္ပါ။ (ထိုုအ၇ည္ထဲတြင္ အညီွအနံ ့မ်ားပါသြားပါလိမ့္မည္။) ျပီးလွ်င္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု ေ၇ျဖင့္ ေသခ်ာျပန္ေဆးပါ။ အိုုးကိုုလဲျပန္ေဆးပါ။
၂။ ထိုု ့ေနာက္ အ၇ိုုးမ်ားကိုု အိုုးထဲထည့္၊ ဂ်င္း ကိုု ပါးပါးလွိီးထည့္ျပီး တည္ပါ။ အာလူးသီးဖတ္ ကိုုလဲထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ၂ နာရီခန္ ့တည္ထားပါ။ (ေရကိုုလိုုအပ္သလိုု ျဖည့္ျဖည့္ေပးပါ။ )
၃။ အစပ္အနွစ္ျပဳလုုပ္ရန္အတြက္
- ငရုုတ္သီးေျခာက္ အနီေတာင့္ ၅ ေတာင့္ကိုုေ၇စိမ္ထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ေရစိမ္ထားေသာ ငရုုတ္သီးေျခာက္အနီေတာင့္၊ပဲငပိအစပ္၊ ပဲငပိအခ်ိဳ တိုု ့ကိုု ေထာင္းပါ (သိုု ့) ျကိတ္စက္ထဲထည့္ျကိတ္ပါ။
- အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု အပူေပးျပီး ေထာင္းထား(ျကိတ္ထား)ေသာ အ၇ာမ်ားကိုု ထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ၅ မိနစ္ခန္ ့ဆီသတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဟင္းခ်က္၀ိုုင္၊ နာနတ္ပြင့္၊တရုုတ္ဖာလာေစ့၊ ဟြာေက်ာင္း၊သစ္ျကပိုုးေခါက္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး အႏွစ္ပစ္ပစ္ေလးျဖစ္လာသည္အထိ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ထားပါ။
၄။ အရိုုးျပဳတ္ဟင္းရည္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဆိုုတဇြန္းခပ္ျပီး ငရုုတ္သီး အစပ္အနွစ္နွင့္ေ၇ာေပးပါ။ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အရည္ခ်ည္းပဲရေအာင္ ဇကာခံျပီး စစ္ပါ။ အနွစ္အ၇ည္မ်ားရပါျပီ။
၅။ hot pot (အစပ္) ဟင္းရည္လုုပ္ရန္အတြက္ အရိုုးျပဳတ္ဟင္းရည္ထဲကိုု အစပ္အနွစ္ရည္မ်ားထည့္ပါ။ က်န္ရွိေသာ ငရုုတ္သီးေျခာက္ ၅ ေတာင့္ကိုုလဲထည့္ပါ။ ပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အသား၊ အရြက္နွင့္ ေခါက္ဆြဲမ်ားကိုု ထည့္ရ်္သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
-----------------------
အစပ္ဟင္းရည္အနွစ္ အတြက္အလြယ္လုုပ္နည္းမွာ
ပုုံမွာျပထားတဲ့ တရုုတ္မပုုံ ငရုုတ္သီးပုုလင္းထဲမွ င၇ုုတ္သီးအနွစ္နွင့္ ပဲငပိအစပ္ အႏွစ္တိုု ့ကိုုဆီသတ္၊ ဟင္းခ်က္၀ိုုင္ထည့္ျပီး ျပဳလုုပ္နိုုင္ပါတယ္။
credit: https://www.facebook.com/eisanhomemade/photos/pcb.1010160782386968/1010141239055589/?type=3&theater
No comments:
Post a Comment