---------
ဒါကေတာ့ Khit Chen ဆိုတဲ့ ေဖ့ဘုတ္ ေပၚက ေတြ႕လို႔ မလာတဲ့နည္းေလးပါ။
ေဟာ့ေပါ့ ဆုုိတာက လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေပါင္း တစ္ေထာင္ေက်ာ္ကတည္းက တရုုပ္ျပည္မွာ စားသုုံးခဲ့တာပါ။ တကယ္ေတာ့ ေဟာ့ေပါ့ ဆုုိတာ မြန္ဂုုိလီယားရဲ. Jin Dynesty ကတည္းက စတင္သုုံးစြဲခဲ့တယ္လုုိ. သုုေတသီေတြက ဆုုိပါတယ္။ ေနာက္ပုုိင္းမွာေတာ့ ေဟာ့ေပါ့ဟာ တရုုပ္ႏုုိ္င္ငံေတာင္ပုုိင္းအထိေရြ. လ်ားစားသုုံးလာခဲ့တာပါ။ ဂ်ပန္ nabemono, Sukiyaki ၊ ကေမာၻဒီးယားက “ ရာဟြန္း” ၊ ကုုိးရီးယား sinseollo ၊ ထုုိင္းက Thai Suki စတာေတြက ေဟ့ာေပါ့ မူကြဲေတြလုုိ.ယူဆပါတယ္။ မြန္ဂုုိလီးယားေဟာ့ေပါ့ ကေနတဆင့္ ေရြ.လ်ားလာတဲ့ ေဟာ့ေပါ့က ကာလ ေဒသအလိုုက္ ကိုုယ္ပိုုင္ အစားေသာက္ယဥ္ေက်းမႈဟန္ အျဖစ္ျပဳျပဳေျပာင္းလည္းလာၾကခဲလိုုက္တာ ခုုဆုုိရင္ တကမာၻလုုံး စားသုုံးလာခဲ့တဲ့ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားပြဲေတြမွာ ေနရာယူလာခဲ့က်ျပီေပါ့။
ဇီခြ်မ္းေဟာ့ေပါ့
------------------
တရုုပ္ႏုုိင္ငံ ဇီခြ်မ္းေဒသဟာ ေတာင္ကုုန္းေတာင္တန္း၀န္းရံေနတဲ့ အရပ္ ျဖစ္သမုုိ. ရာသီဥတုုက ေအးေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒီကလူေတြမ်ားေသာအားျဖင့္ကေတာ့ အပူအစပ္ အစားေသာက္ေတြၾကိဳက္က်ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဇီခြ်မ္းေဟာ့ေပါ့ဟာဆုုိလည္း ငရုုပ္သီးအစပ္နဲ. ဇီခြ်မ္း ငရုုပ္ေကာင္းေစ့ကုုိ အသုုံးျပဳထားပါတယ္။
ဒီေဟာ့ေပါ့ရဲ. အေျခခံကုုိေျပာမယ္ဆုုိရင္ေတာ့
၁။ အသားျပဳတ္ဟင္းရည္
၂။ အဆပလာျပင္ဆင္ျခင္း
၃။ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း စားသုုံးျခင္း
ပဲျဖစ္ပါတယ္။
၁။ အသားျပဳတ္ဟင္းရည္။
-------------------------------
အသားနံနဲ. အသားအခ်ိဳအရသာအတြက္ အသားျပဳတ္ပါတယ္။ ေရသုုံးလီတာခြဲဆန္.တဲ့ အုုိးတစ္ခုုထဲမွာ ၾကက္တစ္ျခမ္း ကုုိ ဟင္းခတ္အေမြးအၾကိဳင္ေတြနဲ. ဂ်င္းနဲ. ေရာျပဳတ္မွာပါ။ ဟင္းခတ္အေမြးအၾကိဳင္ေတြကေတာ့ ၁။ ဇီခြ်မ္း ငရုုပ္ေကာင္း ဇြန္းၾကီးတစ္ဇြန္း ၂။ နာနတ္ပြင့္ ငါးပြင့္ ၃။ ေလးညွင္း ငါးပြင့္ ၄။ ပါေကာ ၂ေစ့ကုုိ ထုု။ ( ဒါေတြအားလုုံးကုုိ ဒယ္အုုိးတစ္ခုုထဲမီးေအးေအးနဲ. ေလွာ္လုုိက္ပါ)
ေလွာ္ျပီးသား ဟင္းခတ္အေမြးအၾကိဳင္ကုုိ ေထာင္းျပီးတာနဲ. လကၼေလာက္ရွည္တဲ့ သစ္ဂ်ပုုိး နဲေရာျပီး အ၀တ္စ တခုုနဲ. ထုုတ္ …….သားရည္ပင္နဲ.စည္းျပီးမွ အရုုိးျပဳတ္အုုိးထဲ ထည္.ျပဳတ္ထားပါမယ္။ အဲလုုိ အ၀တ္စနဲ. ထုုတ္မွ အုုိးထဲကုုိ ဟင္ခတ္အေမြးအၾကိဳင္အစအနေတြ ဟင္းရည္အုုိးထဲ မလြင့္မွာပါ။ ငရုုပ္သီးေျခာက္ ေလးငါးေျခာက္ေတာင့္ေလာက္ကုုိ ေထာင္းျပီး ငရုုပ္သီးဆီခ်က္ခ်က္ျပီး ဟင္းရည္အုုိးထဲမွာ ထည္.ခ်က္ပါ။ အငန္အတြက္ ပဲငန္ျပည္ရည္ကုုိ ပုုိပုုိသာသာသုုံးပါမယ္။ အခ်ိဳအတြက္ေတာ့ သၾကား ၊ ၾကက္သားမႈန္.၊ အခ်ိဳမႈန္.ၾကိဳက္ရာသုုံးပါ။
၂။ အဆာပလာျပင္ဆင္ျခင္း
-----------------------------
အသားလုုံးလုုပ္တဲ့အခါ။ Ground beef လုုိ.ေခၚတဲ့ၾကိတ္သား ၅၀၀ ဂရမ္ကုုိ ၾကက္သြန္မိ္တ္ႏွစ္နဲ. နံနံပင္တစ္ပင္ပါးပါးလွီး၊ တရုုပ္မဆလာ ဒါမွမဟုုတ္ ေရွာင္းေကာပါေကာ လဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ ၾကက္ဥ အကာ တ၀က္၊ မုုန္.ၾကြတ္ တစ္ခ်ပ္ခြဲ( ေထာင္းျပီးအမႈန္.) ေတြနဲ.ေရာနယ္ျပီး အနည္းဆုုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ျပီးမွ အသားကုုိ ေလာက္စာလုုံးေလာက္ေလးေတြလုုံးထားပါမယ္။ အသားလုုံးတဲ့ အခါ လက္ကုုိ ဆီအနည္းငယ္ဆြတ္ျပီးလုုံးတယ္ဆုုိ လက္မကပ္ပဲ အသားလုုံးလွလွေလးေတြရမွာပါ။
လက္မ၀က္ေလာက္ ပဲျပားေလးေတြလွီး၊ မိႈေခ်ာင္ေလးေတြ၊ ပုုဇြန္၊ ေရဘ၀ဲေလးေတြ၊ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ေတြ၊ Bacon ေတြကုုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္ေတြလွီးျပီး အဆင္သင့္ျပင္ထားေပါ့။
၃။ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း
--------------------
အသားျပဳတ္ဟင္းရည္ထဲ အားလုုံးထဲ့ျပီး ခ်က္ျပဳတ္လုုိ. တခါတည္းစားမယ္ဆုုိ ျပသနာမရွိပါ။ အခ်ိန္ၾကာၾကာခ်က္ထားတဲ့ အခါး အသားေတြ၊ မိႈေတြ၊ အရြက္ေတြ ေပ်ာ္သြားတယ္ဆုုိရင္ေတာ့ သိတ္စားမေကာင္းလွဘူးေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ ေဟ့ာေပါ့အုုိးထဲ ျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီးနည္နည္းျခင္းစီလုုပ္စားတာက တခါစားဆုုိေတာ့အဆင္ေျပတာေပါ့ေလ။ ေဟ့ာေပါ့အုုိးမရွိေတာ့ အုုိးေသးေသး တစ္လုုံးထဲ တပြဲစာအရည္ထည့္ အဆာပလာကုုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလုုိ ထည့္ခ်က္ျပဳတ္ေတာ့ စားလုုိ.ေကာင္းသေပါ့။
အဆင္ေျပက်ပါေစ။
ဦးေလးေခတ္
KHITchen
credit : https://www.facebook.com/khit.chen.79/posts/151949481953103
------------------
တရုုပ္ႏုုိင္ငံ ဇီခြ်မ္းေဒသဟာ ေတာင္ကုုန္းေတာင္တန္း၀န္းရံေနတဲ့ အရပ္ ျဖစ္သမုုိ. ရာသီဥတုုက ေအးေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒီကလူေတြမ်ားေသာအားျဖင့္ကေတာ့ အပူအစပ္ အစားေသာက္ေတြၾကိဳက္က်ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဇီခြ်မ္းေဟာ့ေပါ့ဟာဆုုိလည္း ငရုုပ္သီးအစပ္နဲ. ဇီခြ်မ္း ငရုုပ္ေကာင္းေစ့ကုုိ အသုုံးျပဳထားပါတယ္။
ဒီေဟာ့ေပါ့ရဲ. အေျခခံကုုိေျပာမယ္ဆုုိရင္ေတာ့
၁။ အသားျပဳတ္ဟင္းရည္
၂။ အဆပလာျပင္ဆင္ျခင္း
၃။ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း စားသုုံးျခင္း
ပဲျဖစ္ပါတယ္။
၁။ အသားျပဳတ္ဟင္းရည္။
-------------------------------
အသားနံနဲ. အသားအခ်ိဳအရသာအတြက္ အသားျပဳတ္ပါတယ္။ ေရသုုံးလီတာခြဲဆန္.တဲ့ အုုိးတစ္ခုုထဲမွာ ၾကက္တစ္ျခမ္း ကုုိ ဟင္းခတ္အေမြးအၾကိဳင္ေတြနဲ. ဂ်င္းနဲ. ေရာျပဳတ္မွာပါ။ ဟင္းခတ္အေမြးအၾကိဳင္ေတြကေတာ့ ၁။ ဇီခြ်မ္း ငရုုပ္ေကာင္း ဇြန္းၾကီးတစ္ဇြန္း ၂။ နာနတ္ပြင့္ ငါးပြင့္ ၃။ ေလးညွင္း ငါးပြင့္ ၄။ ပါေကာ ၂ေစ့ကုုိ ထုု။ ( ဒါေတြအားလုုံးကုုိ ဒယ္အုုိးတစ္ခုုထဲမီးေအးေအးနဲ. ေလွာ္လုုိက္ပါ)
ေလွာ္ျပီးသား ဟင္းခတ္အေမြးအၾကိဳင္ကုုိ ေထာင္းျပီးတာနဲ. လကၼေလာက္ရွည္တဲ့ သစ္ဂ်ပုုိး နဲေရာျပီး အ၀တ္စ တခုုနဲ. ထုုတ္ …….သားရည္ပင္နဲ.စည္းျပီးမွ အရုုိးျပဳတ္အုုိးထဲ ထည္.ျပဳတ္ထားပါမယ္။ အဲလုုိ အ၀တ္စနဲ. ထုုတ္မွ အုုိးထဲကုုိ ဟင္ခတ္အေမြးအၾကိဳင္အစအနေတြ ဟင္းရည္အုုိးထဲ မလြင့္မွာပါ။ ငရုုပ္သီးေျခာက္ ေလးငါးေျခာက္ေတာင့္ေလာက္ကုုိ ေထာင္းျပီး ငရုုပ္သီးဆီခ်က္ခ်က္ျပီး ဟင္းရည္အုုိးထဲမွာ ထည္.ခ်က္ပါ။ အငန္အတြက္ ပဲငန္ျပည္ရည္ကုုိ ပုုိပုုိသာသာသုုံးပါမယ္။ အခ်ိဳအတြက္ေတာ့ သၾကား ၊ ၾကက္သားမႈန္.၊ အခ်ိဳမႈန္.ၾကိဳက္ရာသုုံးပါ။
၂။ အဆာပလာျပင္ဆင္ျခင္း
-----------------------------
အသားလုုံးလုုပ္တဲ့အခါ။ Ground beef လုုိ.ေခၚတဲ့ၾကိတ္သား ၅၀၀ ဂရမ္ကုုိ ၾကက္သြန္မိ္တ္ႏွစ္နဲ. နံနံပင္တစ္ပင္ပါးပါးလွီး၊ တရုုပ္မဆလာ ဒါမွမဟုုတ္ ေရွာင္းေကာပါေကာ လဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ ၾကက္ဥ အကာ တ၀က္၊ မုုန္.ၾကြတ္ တစ္ခ်ပ္ခြဲ( ေထာင္းျပီးအမႈန္.) ေတြနဲ.ေရာနယ္ျပီး အနည္းဆုုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ျပီးမွ အသားကုုိ ေလာက္စာလုုံးေလာက္ေလးေတြလုုံးထားပါမယ္။ အသားလုုံးတဲ့ အခါ လက္ကုုိ ဆီအနည္းငယ္ဆြတ္ျပီးလုုံးတယ္ဆုုိ လက္မကပ္ပဲ အသားလုုံးလွလွေလးေတြရမွာပါ။
လက္မ၀က္ေလာက္ ပဲျပားေလးေတြလွီး၊ မိႈေခ်ာင္ေလးေတြ၊ ပုုဇြန္၊ ေရဘ၀ဲေလးေတြ၊ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ေတြ၊ Bacon ေတြကုုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္ေတြလွီးျပီး အဆင္သင့္ျပင္ထားေပါ့။
၃။ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း
--------------------
အသားျပဳတ္ဟင္းရည္ထဲ အားလုုံးထဲ့ျပီး ခ်က္ျပဳတ္လုုိ. တခါတည္းစားမယ္ဆုုိ ျပသနာမရွိပါ။ အခ်ိန္ၾကာၾကာခ်က္ထားတဲ့ အခါး အသားေတြ၊ မိႈေတြ၊ အရြက္ေတြ ေပ်ာ္သြားတယ္ဆုုိရင္ေတာ့ သိတ္စားမေကာင္းလွဘူးေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ ေဟ့ာေပါ့အုုိးထဲ ျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီးနည္နည္းျခင္းစီလုုပ္စားတာက တခါစားဆုုိေတာ့အဆင္ေျပတာေပါ့ေလ။ ေဟ့ာေပါ့အုုိးမရွိေတာ့ အုုိးေသးေသး တစ္လုုံးထဲ တပြဲစာအရည္ထည့္ အဆာပလာကုုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလုုိ ထည့္ခ်က္ျပဳတ္ေတာ့ စားလုုိ.ေကာင္းသေပါ့။
အဆင္ေျပက်ပါေစ။
ဦးေလးေခတ္
KHITchen
credit : https://www.facebook.com/khit.chen.79/posts/151949481953103
No comments:
Post a Comment