Friday, January 6, 2017

ပီကင္းဘဲကင္

မအိသက္ရဲ႕ ေဖ့ဘုတ္က လက္ရာေလးပါ ။

ဘဲကင္ကိုသားသားေရာ အိသက္ေရာအရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္။ ခဏခဏ ဝယ္စားျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ခ်င္လို႔ သူငယ္ခ်င္းတရုတ္မေလးကိုေမးၾကည့္ပါတယ္။ သူ႔မိဘေတြက ဒီမွာတရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ဖြင့္ထားပါတယ္။ သူ႕ဆီကနည္းေမးတုန္းက ရယ္စရာေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ Ingredients  ေတြထဲမွာ သူက အာဂ်ိႏိုမိုတို တဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ကိုေျပာတာပါ။ ဒါနဲ႔ အိသက္က monosodium glutamate ဆိုေတာ့ ဆရာမက ဟုတ္ဘူးတဲ႔ အာဂ်ိႏိုမိုတိုပဲတဲ႔ သူ႔အေမေတြက monosodium glutamateကိုမသုံးဘူးတဲ႔။ အတူတူကို ဇြတ္ညင္းေနလို႔ သူ႕ဆီကနည္းယူရမွာ ဆိုေတာ့ ေအး အာဂ်ီႏိုမိုတို ဆိုလဲ တို ေပါ့ လုပ္လိုက္ရပါတယ္။ အိသက္က သၾကားသုံးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-ဘဲအသားဆူဆူတေကာင္
-five spice powder ၁ဇြန္း(စားပြဲတင္)
-သၾကား၂ဇြန္း(စားပြဲတင္)
-ၾကက္သားမႈန္႕၂ဇြန္း(စားပြဲတင္)
-ပ်ားရည္၂ဇြန္း(စားပြဲတင္)
-ရွယ္ရီဝိုင္၂ဇြန္း(ဟင္းခ်က္ဇြန္း)
-ကက္စီးနဲ (စားပြဲတင္၂ဇြန္းစာ)Maltose

-ဗီနီဂါ၁ဇြန္း (စားပြဲတင္)

ဘဲကိုေရစင္စင္ ေဆးျပီးအတြင္းေရာအျပင္ေရာ five spice powder ၊ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႕တို႔နဲ႔ဆုပ္နယ္ထားျပီး မိနစ္၃၀ခန္႕ထားလိုက္ပါ။

ဘဲဖင္ကိုသံေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖင့္ပိတ္လိုက္ပါတယ္။ ျပီးမွဘဲကိုယ္ထယ္ အထက္ပိုင္းကေန သံခ်ိတ္ေလးမ်ားနဲ႔ခ်ိတ္ထားပါတယ္။အဲဒါမွတြဲေလာင္းခ်ျပီးကင္ႏိုင္ေအာင္ပါ။

ေရ၂လီတာကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ျပီး ပ်ားရည္ထဲ႔ပါ။
 
ေရဆူအိုးထဲကို ၅မိနစ္ဘဲကိုထဲ႔ျပီး ေရပူေလးမ်ားေလာင္းေပးလိုက္ပါ။
ဘဲအသားနဲ႔အေရျပားကို ခြါျခင္းျဖစ္ပါတယ္
ျပီးရင္ အဝတ္နဲ႔ေျခာက္ေအာင္ သုတ္လိုက္ပါ။

အိုးအေသးတအိုးထဲကို ၾကက္သားမႈန္႕၊ ရွယ္ရီဝိုင္၊ ကတ္စီးနဲ၊ ဗီနီဂါ တို႔ကို မီးမ်ႇင္းမ်ႇင္းနဲ႔ ၁မိနစ္ခန္႕တည္ျပီးအပ်စ္အေနမွာရပ္ထားလိုက္ပါ။ ျပီးရင္ ေျခာက္ေအာင္သုတ္ထားေသာဘဲကို တည္ထားေသာအရည္မ်ားလိုက္သုတ္လိုက္ပါ။
  
၆နာရီခန္႕ေလသလပ္ခံခ်ိတ္ထားပါ။

ပန္ကာဖြင့္ေပးထားႏိုင္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၆နာရီၾကာလို႔ ဘဲအေရျပားတင္းေနျပီဆိုရင္ ကင္လို႔ရပါျပီ။

Oven ထဲမွာခုလိုခ်ိတ္ျပီး ေအာက္က ဗန္းတခုထဲ ေရနဲနဲခံကာ ၁၅၀ဒီဂရီ နဲ႔ အေပၚမီးေအာက္မီး နဲ႔ ကင္ေပးပါ။ ၂နာရီအၾကာမွာ ဘဲအေရျပားမ်ားနီရဲျပီး ကြၽတ္လာရင္ ရပါျပီ။ ဘဲကင္လို႔ ေရခံဗန္းထဲက်လာတဲ႔အဆီေတြကို သိမ္းထားပါ။
  
ဘဲကိုအလယ္ကစ ျခမ္းျပီး အတုံးေလးမ်ားတုံးထားပါ။
 
ေရမုန္ညင္း ကို ဆားထဲ႔ျပဳတ္ပါ။ ဆားထဲ႔တာစိမ္းစိမ္းေလးက်န္ေအာင္လို႔ေနာ္။

Sauceလုပ္နည္း
-Hoisin sauce ၅ဇြန္း
-ၾကက္သားမႈန္႕၁ဇြန္း
-ေရခံဗန္းထဲကအရည္မ်ား
အဲဒါေတြအားလုံးကို ထဲ႔က်ိဳျပီးရင္ ရပါျပီ။

တရုတ္ဆိုင္ကငရုတ္သီးေၾကာ္
အိသက္အမ်ိဳးသားအရမ္းၾကိဳက္လို႔ေၾကာ္ေပးရတဲ႔ ငရုတ္သီးေၾကာ္ပါ။
ငရုတ္သီးအမႈန္႕ကိုဆီပူမွာေၾကာ္ကာ ၾကက္သားမႈန္႔ရယ္ ၊ soy sauce ထဲ႔ ျပီးေၾကာ္လိုက္ရင္ ရပါျပီ။

ထမင္းပူပူေပၚဘဲကင္တင္ ေရမုန္ညင္းထဲ႔ Sauceရည္ေလာင္းကာ ငရုတ္သီးေၾကာ္ျဖင့္တြဲကာအရသာရွိရွိစားႏိုင္ပါျပီ

https://htetfamily.com/2012/04/25/%E1%80%95%E1%80%AE%E1%80%80%E1%80%84%E1%80%B9%E1%80%B8%E1%80%98%E1%80%B2%E1%80%80%E1%80%84%E1%80%B9/

No comments:

Post a Comment