"Fish Baked in Salt Crust"
ဆား (သို႔) ရြႊံ႕မံၿပီး ဖုတ္တဲ့ငါးဟာ အရည္ေတြမေျခာက္ပဲ၊ အေငြ႔မျပန္ပဲ ဆားအပူရိွန္ နဲ႔ က်က္သြားတာေၾကာင့္ juicy ျဖစ္ၿပီး ပိုခ်ဳိေစပါတယ္။
လိုအပ္တာထက္ပိုၿပီး အခ်ိန္ၾကာၾကာကင္ပါက အသားအက်က္လြန္ၿပီး အရသာပ်က္ေစပါတယ္။
ဆားကို ေရအစား ၾကက္ဥအကာနဲ႔ နယ္ၿပီးလည္း ကင္ႏိူင္ပါတယ္
အခ်ဳိ႔ကေတာ့ ပါးဟက္ နွင့္ ကလီစာမ်ားထုတ္ထားေသာငါးကို ဆားမငံေစရန္ အေၾကးခြံ နဲ႔ ကင္ပါတယ္။
တကယ္ကေတာ့ အေၾကးခြြံခြါၿပီး ကင္လည္း ဆားမငံပါဘူး။ ငါးကို ဗိုက္ခြဲရံုခြဲၿပီး ဓါးျဖင့္ မမႊန္းထားတဲ့အျပင္ ဆားမံၿပီးတာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္းကင္တာေၾကာင့္ မငံျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ဘယ္နည္းနဲ႔ကင္ကင္ ကင္ၿပီးေနာက္ ဆားနဲ႔ ငါးအေရခြံေအာက္က အသားမထိေအာင္ စိတ္ရွည္ရွည္ ခြါထုတ္ ဖယ္ထုတ္ႏိူင္ရင္ မငံပါဘူးရွင္။
***... Fish Baked in Salt Crust အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ …
1. အရမ္းမနုေသာ အပြင့္ၾကီးသည့္ ဆား – 6 cups (1500 ml)ခန္႔
2. ေရ – 1/2 cup (125 ml)ခန္႔ (အစိုျပန္ေနေသာဆားကိုသံုးလွ်င္ ေရထည့္ရန္မလိုပါ)
3. ပူစီနံ (mint) – 1 cup ခန္႔ (တစ္ဝက္ကို လက္ဆစ္တစ္ဝက္ခန္႔ အရွည္ လွီးထားပါ။)
4. ပါးဟက္ နွင့္ ကလီစာမ်ားထုတ္ကာ ေရေျခာက္ေအာင္ paper towel ျဖင့္ သုတ္ထားေသာ နွစ္သက္ရာငါး – ၁ ေကာင္ (600 g)
5. ၂ လက္မခန္႔ အရွည္ျဖတ္ၿပီး ထုထားေသာ စပါးလင္ – ၂ ပင္
6. ပါးပါးလီွးထားေသာ သံပုရိုသီး – တစ္ျခမ္း
ဆား ထဲ ေရ နွင့္ လီွးထားေသာ ပူစီနံထည့္ကာ ေရာေနွာေပးပါ။
(ေရကိုတစ္ခါတည္း ေလာင္းမထည့္ပဲ ခ်င့္ခ်ိန္ကာ နည္းနည္းျခင္းေလာင္းထည့္ပါ။ စိုရႊဲသြားေစရန္မဟုတ္ပဲ ဆုပ္ကိုင္လိုက္ပါက အနည္းငယ္ခပ္သိပ္သိပ္ျဖစ္သြားေစရံုပါ။ )
ဖုတ္မည့္ဗန္းတြင္ ငါးတင္လို႔ရမည့္ အက်ယ္အဝန္း မွန္းဆကာ ဆား (၃ ပံု ၁ ပံုခန္႔)ကို ခပ္ထူထူ ခင္းေပးပါ။
ဗိုက္ နွင့္ ေခါင္းထဲ က်န္သည့္ ပူစီနံ၊ စပါးလင္ နွင့္ သံပုရိုသီး ထည့္ထားေသာ ငါးကိုတင္ပါ။
က်န္သည့္ဆားမ်ားျဖင့္ ေနရာလြတ္မက်န္ေအာင္ ခပ္ဖြြဖြဖိဖံုးေပးၿပီး …
200 ံ C ျဖင့္ ၾကိဳတင္အပူေပးထားသည့္ oven ၅ ဆင့္ေျမာက္တြင္ထားၿပီး ၂၅ မိနစ္ခန္႔ ဖုတ္ေပးပါ။ (0ven အမ်ဳိးအစားမတူတာေၾကာင့္ အခ်ိန္အနည္းငယ္ အတိုးအေလွ််ာ့ရိွႏိူင္ပါတယ္။)
oven မွထုတ္ကာ ၅ မိနစ္ခန္႔ အေအးခံၿပီးေနာက္ ဓါးေနာက္ (သို႔) မိမိအဆင္ေျပရာတစ္ခုခုျဖင့္ ခပ္ျဖည္းျဖည္းရိုက္ထု ခြဲကာ ဆားမ်ားဖယ္ထုတ္ေပးပါ။
ငါးအေကာင္မပ်က္၊ အေရခြံမကြာထြက္ပဲ လွလွပပရေစရန္ နည္းနည္းစိတ္ရွည္ေပးဖို႔လိုပါတယ္ရွင္…😀
အေရခြံခြါထုတ္ၿပီးေနာက္ သံပုရာရည္ေလး အနည္းငယ္ညစ္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္သလို…
အထက္ပါအတိုင္း မုန္႔ဖတ္ နွင့္ နွစ္သက္ရာ အရြက္မ်ားထည့္ကာ rice paper ျဖင့္ လိပ္ကာ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္sauce ေလးျဖင့္ တို႔၍လည္း သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါတယ္။
*** ... ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ Sauce လုပ္ဖို႔ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၄ တက္
2. ငရုတ္သီးစိမ္း – ၁၀ ေတာင့္
3. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ
4. ေရေႏြးပူပူ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
5. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
6. သံပုရာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
ေရေႏြးပူပူထဲ သၾကားထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။
ေရာေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ထိုအရည္ေႏြးေႏြးထဲ ထည့္ေဖ်ာ္ပါ။ (ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အရည္ေႏြးေနတုန္းထည့္ရင္ ပိုေမႊးသြားေစပါတယ္။)
ေအးသြားၿပီးေနာက္ ငါးငံျပာရည္ နဲ႕ သံပုရာရည္ထည့္ေဖ်ာ္လိုက္လ်ွင္ လိုအပ္ေသာ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ Sauce ကိုရပါၿပီ။
credit: https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends/photos/a.661625994015539.1073741957.115026242008853/661626027348869/?type=3
ဆား (သို႔) ရြႊံ႕မံၿပီး ဖုတ္တဲ့ငါးဟာ အရည္ေတြမေျခာက္ပဲ၊ အေငြ႔မျပန္ပဲ ဆားအပူရိွန္ နဲ႔ က်က္သြားတာေၾကာင့္ juicy ျဖစ္ၿပီး ပိုခ်ဳိေစပါတယ္။
လိုအပ္တာထက္ပိုၿပီး အခ်ိန္ၾကာၾကာကင္ပါက အသားအက်က္လြန္ၿပီး အရသာပ်က္ေစပါတယ္။
ဆားကို ေရအစား ၾကက္ဥအကာနဲ႔ နယ္ၿပီးလည္း ကင္ႏိူင္ပါတယ္
အခ်ဳိ႔ကေတာ့ ပါးဟက္ နွင့္ ကလီစာမ်ားထုတ္ထားေသာငါးကို ဆားမငံေစရန္ အေၾကးခြံ နဲ႔ ကင္ပါတယ္။
တကယ္ကေတာ့ အေၾကးခြြံခြါၿပီး ကင္လည္း ဆားမငံပါဘူး။ ငါးကို ဗိုက္ခြဲရံုခြဲၿပီး ဓါးျဖင့္ မမႊန္းထားတဲ့အျပင္ ဆားမံၿပီးတာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္းကင္တာေၾကာင့္ မငံျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ဘယ္နည္းနဲ႔ကင္ကင္ ကင္ၿပီးေနာက္ ဆားနဲ႔ ငါးအေရခြံေအာက္က အသားမထိေအာင္ စိတ္ရွည္ရွည္ ခြါထုတ္ ဖယ္ထုတ္ႏိူင္ရင္ မငံပါဘူးရွင္။
***... Fish Baked in Salt Crust အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ …
1. အရမ္းမနုေသာ အပြင့္ၾကီးသည့္ ဆား – 6 cups (1500 ml)ခန္႔
2. ေရ – 1/2 cup (125 ml)ခန္႔ (အစိုျပန္ေနေသာဆားကိုသံုးလွ်င္ ေရထည့္ရန္မလိုပါ)
3. ပူစီနံ (mint) – 1 cup ခန္႔ (တစ္ဝက္ကို လက္ဆစ္တစ္ဝက္ခန္႔ အရွည္ လွီးထားပါ။)
4. ပါးဟက္ နွင့္ ကလီစာမ်ားထုတ္ကာ ေရေျခာက္ေအာင္ paper towel ျဖင့္ သုတ္ထားေသာ နွစ္သက္ရာငါး – ၁ ေကာင္ (600 g)
5. ၂ လက္မခန္႔ အရွည္ျဖတ္ၿပီး ထုထားေသာ စပါးလင္ – ၂ ပင္
6. ပါးပါးလီွးထားေသာ သံပုရိုသီး – တစ္ျခမ္း
ဆား ထဲ ေရ နွင့္ လီွးထားေသာ ပူစီနံထည့္ကာ ေရာေနွာေပးပါ။
(ေရကိုတစ္ခါတည္း ေလာင္းမထည့္ပဲ ခ်င့္ခ်ိန္ကာ နည္းနည္းျခင္းေလာင္းထည့္ပါ။ စိုရႊဲသြားေစရန္မဟုတ္ပဲ ဆုပ္ကိုင္လိုက္ပါက အနည္းငယ္ခပ္သိပ္သိပ္ျဖစ္သြားေစရံုပါ။ )
ဖုတ္မည့္ဗန္းတြင္ ငါးတင္လို႔ရမည့္ အက်ယ္အဝန္း မွန္းဆကာ ဆား (၃ ပံု ၁ ပံုခန္႔)ကို ခပ္ထူထူ ခင္းေပးပါ။
ဗိုက္ နွင့္ ေခါင္းထဲ က်န္သည့္ ပူစီနံ၊ စပါးလင္ နွင့္ သံပုရိုသီး ထည့္ထားေသာ ငါးကိုတင္ပါ။
က်န္သည့္ဆားမ်ားျဖင့္ ေနရာလြတ္မက်န္ေအာင္ ခပ္ဖြြဖြဖိဖံုးေပးၿပီး …
200 ံ C ျဖင့္ ၾကိဳတင္အပူေပးထားသည့္ oven ၅ ဆင့္ေျမာက္တြင္ထားၿပီး ၂၅ မိနစ္ခန္႔ ဖုတ္ေပးပါ။ (0ven အမ်ဳိးအစားမတူတာေၾကာင့္ အခ်ိန္အနည္းငယ္ အတိုးအေလွ််ာ့ရိွႏိူင္ပါတယ္။)
oven မွထုတ္ကာ ၅ မိနစ္ခန္႔ အေအးခံၿပီးေနာက္ ဓါးေနာက္ (သို႔) မိမိအဆင္ေျပရာတစ္ခုခုျဖင့္ ခပ္ျဖည္းျဖည္းရိုက္ထု ခြဲကာ ဆားမ်ားဖယ္ထုတ္ေပးပါ။
ငါးအေကာင္မပ်က္၊ အေရခြံမကြာထြက္ပဲ လွလွပပရေစရန္ နည္းနည္းစိတ္ရွည္ေပးဖို႔လိုပါတယ္ရွင္…😀
အေရခြံခြါထုတ္ၿပီးေနာက္ သံပုရာရည္ေလး အနည္းငယ္ညစ္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္သလို…
အထက္ပါအတိုင္း မုန္႔ဖတ္ နွင့္ နွစ္သက္ရာ အရြက္မ်ားထည့္ကာ rice paper ျဖင့္ လိပ္ကာ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္sauce ေလးျဖင့္ တို႔၍လည္း သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါတယ္။
*** ... ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ Sauce လုပ္ဖို႔ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၄ တက္
2. ငရုတ္သီးစိမ္း – ၁၀ ေတာင့္
3. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ
4. ေရေႏြးပူပူ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
5. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
6. သံပုရာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
ေရေႏြးပူပူထဲ သၾကားထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။
ေရာေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ထိုအရည္ေႏြးေႏြးထဲ ထည့္ေဖ်ာ္ပါ။ (ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အရည္ေႏြးေနတုန္းထည့္ရင္ ပိုေမႊးသြားေစပါတယ္။)
ေအးသြားၿပီးေနာက္ ငါးငံျပာရည္ နဲ႕ သံပုရာရည္ထည့္ေဖ်ာ္လိုက္လ်ွင္ လိုအပ္ေသာ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ Sauce ကိုရပါၿပီ။
credit: https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends/photos/a.661625994015539.1073741957.115026242008853/661626027348869/?type=3
No comments:
Post a Comment